The Spice Tree - Klicka för meny

Fransk Äppeltarte

sött & gott

Till två pajer som är ca 26 cm:
425 g vetemjöl
225 g smör
1 msk strösocker
1 ägg
3/4 dl mjölk
äpplen
lite pressad citron
strösocker
TST aprikosmarmelad

Mät upp mjölet i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och fördela det i mjölet med en gaffel eller med fingrarna tills allt smör är blandat med mjölet. Det skall vara en smulig deg. Tillsätt socker, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Den skall inte knådas. Dela degen i två delar. Platta till dem något så är de lättare att kavla ut dem sedan.

TIPS! Om du bara vill baka en paj kan du frysa in den ena degbiten i en plastpåse och ta fram nästa gång du vill baka. Du behöver bara tina den ca 30 minuter innan du kavlar ut den! Supersmidigt!

Frys eventuellt in den ena degen enligt ovan. Lägg den degen du skall använda i kylskåpet ca 20-30 minuter. Tag degen ur kylskåpet och kavla den på lätt mjölat bakbord till en stor platta. Lägg den på ett bakplåtspapper eller i en smord pajform.

Sätt ugnen på 220 grader. Skala och kärna ur 4-5 äpplen (ta dubbelt så många om du gör två pajer samtidigt), och skär dem i skivor. Lägg dem i en skål och pressa lite citronsaft över så att de inte mörknar. Lägg äppelskivorna tätt på pajdegen och vik över degkanten så att den går lite över äpplena. Strö över 1-2 msk socker. Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 minuter. Tag ut tarten och strö över lite socker. Smält försiktigt några matskedar aprikosmarmelad i en liten kastrull och pensla den ovanpå äpplena.

Marm-Sweet-Apricot

TST aprikosmarmelad

Meny