The Spice Tree - Klicka för meny

Apelsinkaka

med syltade apelsiner

Kaka
125 g smör (rumsvarmt)
3 dl Socker
4 st Ägg
50 g mandelmassa (riven)
1 st apelsin (rivet skal och saft)
4 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 msk Mjölk
1 msk smör (till formen)
ströbröd

syltade apelsinskal

Dekoration
2.5 dl Florsocker
1.5 msk juice från en apelsin

syltade apelsiner:
4 st apelsiner
3 dl Socker
1.5 dl Vatten

Dag 1: Skrubba apelsinerna i hett vatten. Skiva dem tunnt. Lägg dem i en skål och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå i 2–3 dygn. Byt vatten några gånger.

Dag 3 (eller 4): Koka apelsinerna i nytt vatten i 10 minuter. Sila bort vattnet. Koka upp socker och vatten till en lag. Lägg i apelsinskalen och låt koka sakta i 10 minuter. Ta upp dem och låt dem stelna på bakplåtspapper.

Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en kakform som rymmer 2 liter. Vispa smör och socker smidigt. Dela äggen, spara vitorna i en separat bunke och tillsätt gulorna en i sänder till smörvispet. Rör ner mandelmassa, apelsinskal och -saft. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten och blanda runt. Tillsätt mjölken. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dem i smeten. Fördela smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50 minuter. Låt kakan svalna.

Blanda ihop florsocker och apelsinsaft till glasyren. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan.

Dekorera med syltade apelsiner.

Meny