Focaccia
med oliver
2 portioner

25 G JÄST
3 DL VATTEN
1 TSK SALT
3 MSK TST OLIVOLJA
1 DL TST SVARTA OLIVER
FÄRSK BASILIKA
1 VITLÖKSKLYFTA
200 G FINT DURUMVETEMJÖL
250-300 G ITALIENSK VETEMJÖL (TIPO 00) ELLER VETEMJÖL SPECIAL.
PENSLING:
2 MSK OLIVOLJA
2 TSK FLINGSALT
Blanda jästen med ljummet vatten, salt, olivolja, durumvetemjöl och rör tills det blir en slät deg. Låt jäsa i ca 30 min, degen ska börja bubbla. Tillsätt nästan all vetemjöl och knåda degen. Lägg den på bordet och knåda in mer mjöl, degen ska vara lös och knådas tills den är smidig. Lägg degen i en oljad skål, vänd runt den så att den får olja på alla sidor. Låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur till dubbel storlek (det tar 1-2 timmar). Knåda degen lätt och kavla ut den till en stor platta som nästa är lika stor som en bakplåt. Lägg degplattan på en bakplåtpappersklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek.
Strö över de skivade oliverna och skivade vitlöken. Pensla degen med olivolja och strö på flingsalt. Grädda brödet på mellersta falsen i 225 grader i 20-25 min. Låt svalna på galler, övertäckt så att det inte torkar. Innan servering strö över några färska basilikablad.
Olives
TST Oliver