The Spice Tree - Klicka för meny

Fransk

Äppeltarte

Det här behövs till två pajer som är ca 26 cm i diameter:

425 g vetemjöl

225 g smör

1 msk strösocker

1 ägg

3/4 dl mjölk

äpplen

lite pressad citron

strösocker

TST aprikosmarmelad

 

Hemgjord whiskey-glass:

0,5 dl socker

1 dl mjölk

1 st vaniljstång

3 st äggulor

3 dl vispgrädde

2 msk TST Irish Cream Sirap

3 msk smakrik whisky

 

PAJ

1) Mät upp mjölet i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och fördela det i mjölet med en gaffel eller med fingrarna tills allt smör är blandat med mjölet. Det skall vara en smulig deg.

2) Tillsätt socker, ägg och mjölk och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Den skall inte knådas.

3) Dela degen i två delar. Platta till dem något så är de lättare att kavla ut dem sedan. TIPS! Om du bara vill baka en paj kan du frysa in den ena degbiten i en plastpåse och ta fram nästa gång du vill baka. Du behöver bara tina den ca 30 minuter innan du kavlar ut den! Supersmidigt!

4) Frys eventuellt in den ena degen enligt ovan. Lägg den degen du skall använda i kylskåpet ca 20-30 minuter.

5) Tag degen ur kylskåpet och kavla den på lätt mjölat bakbord till en stor platta. Lägg den på ett bakplåtspapper eller i en smord pajform.

6) Sätt ugnen på 220 grader.

7) Skala och kärna ur 4-5 äpplen (ta dubbelt så många om du gör två pajer samtidigt), och skär dem i skivor. Lägg dem i en skål och pressa lite citronsaft över så att de inte mörknar.

8) Lägg äppelskivorna tätt på pajdegen och vik över degkanten så att den går lite över äpplena. Strö över 1-2 msk socker.

9) Grädda mitt i ugnen cirka 25-30 minuter.

10) Tag ut tarten och strö över lite socker. Smält försiktigt några matskedar aprikosmarmelad i en liten kastrull och pensla den ovanpå äpplena.

 

HEMGJORD WHISKEY-GLASS

Häll mjölken och sockret i en kastrull och lägg i vaniljstången. Koka upp och låt stå på svag värme i 15 minuter.

Vispa äggulorna i en skål. Koka upp sockerlagen igen, ta ur vaniljstången och häll den kokheta lagen under kraftig vispning i skålen med äggulorna.

Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud den under vispning på svag värme till dess den tjocknar något (tre till fyra minuter). Häll krämen i skålen igen och vispa lätt tills den svalnat. Tillsätt whiskyn och sirapen

Vispa grädden tjock och blanda i krämen. Kyl först i glassmaskin eller fyll direkt i en låg form och ställ in i frysen. Ta ut glassen när den hårdnat och servera.

Meny