Gravad Lax
med ratatouille & sås
10 portioner

2 MSK SALT
4 MSK STRÖSOCKER
1 KRM VITPEPPAR KROSS
1-2 MSK COGNAC
1 PÅSE SAFFRAN 0,5 G
1 KG LAXFILÉ SOM VARIT FRYST I 3 DYGN
2 DILLKVISTAR
1 MSK FÄNKÅLSFRÖN
DILL & VITLÖKSSÅS:
1 KRM SALT
1 KRM VITPEPPAR MALD
2 MSK DILL FINHACKAD
2 ST VITLÖKSKLYFTOR
1-2 TSK TST CREAM HONUNG
2 DL CREME FRAICHE
1 ST FÄNKÅLFRÖ MALD
1 DL TURKISK YOGHURT
RATATOUILLE:
2 ST TOMATER
2 ST SALLADSLÖK
1 DL PINJEKÄRNOR
1 ST RÖDLÖK
1 VITLÖKSKLYFTA
MYNTA
LIME
2 MSK TST SOJA LIME OCH INGEFÄRA
3 MSK TST OLIVOLJA VITLÖK
SURDEGSBRÖD
Ta bort benen från laxfilén och lägg den på ett fat. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda salt, socker och kryddor. Rör ut saffran i cognacen. Gnid in laxen med kryddblandningen på köttsidan och lite på skinnsidan. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen och lägg på plastfolie eller lägg laxen i en plastpåse. Lägg laxen i kylen ca 1 dygn. Vänd laxen och grava den ytterligare 1 dygn. Skär bort skinnet och skär laxbiten på längden. Skär den i tunna skivor.
Sås: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Kärna ur tomaterna och finhacka dem. Rosta pinjekärnorna i en torr panna. Finhacka alla övriga ingredienser. Blanda ihop soja, olja, lime och häll det över grönsakerna, rör om.
Skär upp laxen i tunna skivor och placera det på nybakt surdegsbröd. Och lägg på den kalla ratatouillen.
Olive Oil – Garlic
TST Olivolja – Vitlök