Jordgubbs-doughnuts
med rosa glaze

0,25 pkt färsk jäst
1,5 dl mjölk, rumsvarm
1,5 tsk TSTchampagnevinäger
50 g smör, smält och avsvalnat
2 ägg
0,75 dl strösocker
ca 6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
ca 1-1,5 l neutral olja
Fyllning
TST jordgubbs marmelad med champagne
Glaze
1,5 dl vatten
300 g glukos
170 g kondenserad mjölk
300 g vit choklad
10 st gelatinblad
150 g neutral gelé
1. Smula jästen i en bunke. I en annan bunke blandar du mjölk och vitvinsvinäger tills mjölken tjocknat.
2. Tillsätt mjölk- och vinägerblandningen, smält smör, ägg och socker till jästen. Rör om till en slät smet.
3. Tillsätt hälften av mjölet och saltet och vispa ut så du inte får några klumpar. Häll i resterande mjöl och knåda ihop till en lätt kladdig deg.
4. Täck med plastfilm och låt jäsa i 45-60 minuter.
5. Kalva ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 1 cm tjock. Stansa ut ringar i den storlek du vill. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa 30 minuter.
6. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull, ca 7-10 cm djup. När oljan blivit 170 grader är det dags att fritera dina munkar. Ta några i taget, så att temperaturen på oljan inte sjunker. Fritera på båda sidorna tills gyllene. Detta tar bara någon minuter så håll koll.
7. Lägg dina nyfriterade munkar på tidningspapper eller en hushållspapper.
8. Rulla dem i strösocker medan de är varma.
9. När de är helt avsvalnade är det bara att fylla med sylten. Använd en spritspåse med tyll för att underlätta.
10. Blötlägg gelatinbladen i ca 5 minuter.
11. Hacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med den kondenserade mjölken och de uppblötta, urkramade gelatinbladen.
12. Koka upp vatten och glukos till 103°. Häll över chokladblandningen och mixa ihop med en stavmixer.
13. Tillsätt den neutrala gelén och mixa tills glazen är helt slät. Om du vill tillsätt valfri färgpasta eller karamellfärg. I detta fall rosa.
14. Häll glazen över doughnuts i flera omgångar tills du är nöjd med resultatet.
15. Därefter så lägger ni på glazen, och ställ svalt tills servering.