The Spice Tree - Klicka för meny

Pumpakaka

med kolasås och nötter

INGREDIENSER PUMPAKAKA
0,5 äpple
4,5 dl pumpainkråm rivet
1 msk TST mald ingefära
1,5 dl TST olivolja ev
3,5 dl råsocker
1 msk TST mald ceylon kanel
En nypa salt
2 msk bakpulver
1,5 dl siktad dinkelmjöl
2 dl finmalet fullkornsmjöl
4 ägg
Cashewnötter eller andra valfria nötter

INGREDIENSER KOLASÅS MED HAVSSALT
0,75 dl strösocker
0,5 dl vit baksirap
0,5 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
1 krm tst flingsalt

PUMPAKAKA
1. Riv pumpan, äpplet. Lägg i en bunke tillsammans med oljan och ingefäran.
2. Mixa råsockret. Anledningen är att kristallerna är så stora och tunga och kommerf att sjunka till botten i kakan om de inte mixas finare.
3. Blanda alla torra ingredienser utom sockret.
4. Vispa sockret och ägg tills det är ljust och fluffigt.
5. Vänd i de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ut försiktigt med en slickepott. Blanda i pumpan och äpplet och rör ut.
6. Häll upp smeten i en smord valfri form och baka i ugnen på 185 grader i ca 40-60 min, beroende på ugn.
7. Mot slutet när man tror kakan är klar kan man sticka den med en sticka eller termometer. Kakan skall hålla 96 grader i mitten eller inte vara kladdig.
8. Ta ut den och låt den vila innan man häller på kolasåsen och nötterna.

KOLASÅS MED HAVSSALT
1. Blanda socker, sirap och vatten i en ganska stor kastrull. Låt smälta ihop på hög värme. Rör om då och då.
2. Låt sedan puttra på hög värme tills sockerlagen blir gyllenbrun men låt bli att röra.
3. Hetta under tiden upp vispgrädden i en annan kastrull den behöver inte koka men det kan gärna ryka lite om den.
4. Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen när sockerlagen blivit gryllenbrun.
5. Det kommer att bubbla och fräsa en del, så använd gärna grytvantar.
6. Låt koka sakta någon minut tills kolan tjocknar lite.
7. Dra kastrullen från plattan och rör ner flingsaltet.
8. Ringla kolasåsen över kakan och placera valfria nötter ovanpå, vi har valt cashewnötter.

Meny