Rotfruktschips
– nyttigare "snack"

FRITYROLJA ELLER VEGETABILISK OLJA TEX RAPSOLJA.
500 G PALSTERNACKA, ROTSELLERI OCH RÖEDBETA ELLER DE ROTFRUKTER DU GILLAR BÄST.
FLINGSALT
EV. CHILIPULVER
Häll oljan i en fritös och låt den bli varm. Det finns markerat hur mycket olja du ska hälla i för chips eller pommes frites. Eller hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull, räkna då med 7-10 deciliter olja. Ha ett lock i närheten och stäng av fläkten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och elden sugas upp i fläkten. Kolla med en stektermometer att oljan är 180-190 grader. Om du inte har en stektermometer, kontrollera tempera-turen på oljan genom att provfritera ett chips. Blir chipset gyllenbrunt inom en minut är det dags att börja fritera.
Skala rotfrukterna. Skiva dem tunt med antingen osthyvel, en så kallad mandolin eller i matberedare. Lägg ner lite av det skivade i fritösen eller kastrullen och fritera chipsen tills de fått färg, 2-3 minuter. Lägg inte i för mycket åt gången. Tänk på att fritera rödbetorna sist eftersom de färgar av sig. Ta upp chipsen ur oljan med en hålslev om du använder kastrull. Lägg chipsen glest på hushållspapper för att rinna av. Salta och smaksätt eventuellt med chilipulver. Låt svalna.