The Spice Tree - Klicka för meny

Tranbärsbröd

– Vackert och oerhört gott

Ingredienser bröd:
• 1 dl socker
• 1 paket snabb  jäst
• 1,5 tsk salt
• 8 dl mjöl
• 1,5 dl vatten
• 1,5 dl mjölk
• 200g smör
Tranbärsfyllning:
• 1 1/5 dl hackade färska eller frysta tranbär
• 1 dl farinsocker
• 1 tsk majs-stärkelse
• 1dl vatten
• 1 matsked smör
• 1 msk citronsaft
• 0,5 dl hackade pekannötter
Glaze:
• 0,5 dl  florsocker
• 1 msk mjölk

Gör så här:

1. I en stor skål, blanda socker, jäst, salt och 1 kopp mjöl.

2. I en liten kastrull på medelvärme, värme vatten, mjölk och smör tills smöret har smält.  Värm tills blandningen är ljummet (ca 120 grader).

3. Lägg vätska plus de torra ingredienser och slå på medelhög hastighet i 2 minuter.

4. Rör i tillräckligt med mjöl, en kopp i taget, tills en jämn deg bildas (du får inte använda den sista 1/2 dl).

5. Knåda degen på ett mjölat bakbord och knåda till en smidig och elastisk, 5-6 minuter.

6. Placera degen i en smord skål. Täck med plastfolie och låt jäsa på en varm plats till dubbel, ca 1 timme.

7. Under tiden, i en liten kastrull, kombinera tranbär, brunt socker, majs-stärkelse och vatten. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar och tranbären ska koka sönder, i 10-15 minuter.

8.
Ta bort från värmen och rör i smör, citronsaft och pekannötter; låt svalna

9. Ta upp degen och lägg den på ett lätt mjölat bakbord.

10. Rulla en 10×20 cm rektangel. Bred fyllningen på men låt kanterna vara. Kavla den som en jelly-roll stil, som börjar med en långsida; nypa till en söm för att täta.

11. Lägg sömmen nedåt, i en smord panna, ordna den i ett sicksack sätt att passa.

12. Täck med en handduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel, 30-40 minuter.

13. Värm ugnen till 350 grader.

Grädda brödet i 40-45 minuter eller tills gyllenbrun.

 

14. Låt svalna i 10 minuter innan du tar bort formen för att svalna helt.

15. Sockerglasyr (tillval): Blanda 3/4 dl socker och 1 msk mjölk.

16. Ringla över det på brödet.

Meny